Prima editie a festivalului Vama sub lumini de Oscar a avut loc in august 2010, in decursul celor 5 ani reusind sa devina cea mai complexa manifestare de acest gen din Romania.

Inca din primul an festivalul Vama sub lumini de Oscar a venit cu un concept inovativ reusind astfel sa devina cel mai mare eveniment dedicat fotografilor din Romaniei: 9 zile de workshopuri sustinute de cei mai cunoscuti lectori de fotografie (cursuri teoretice urmate de sesiuni de practica), prezentari, vernisaje etc, toate oferite participantilor gratuit, fara taxe de participare. Acesta este motivul pentru care la festival au partcipat, in cele cinci editii, peste 1500 fotografi si peste 20.000 de vizitatori/turisti care au participat la activitatile conexe festivalului (versinaje, proiectii de fotografii si filme etc)

Festivalul are loc in luna august in Vama Veche.

Vama sub Lumini de Oscar 2010

Prima ediție a workshopului de fotografie a avut loc în vara anului 2010 și s-a bucurat de prezența a peste 100 de pasionați de fotografie. Timp de 7 zile, de la primele ore ale dimineții până târziu în noapte, participanții au avut ocazia de a lucra cu cel mai bun echipament, au luat parte la cursuri teoretice și la sesiuni hands-on și s-au bucurat de vernisajele și proiecțiile pregătite de organizatori. Temele workshop- urilor au fost: portret si fotografie de noapte (lector Cosmin Somesan), fotografia de produs (lector Catalin Savulescu), nud (lector Cristian Crisbasan), fotoreportaj si prelucrarea imaginilor (lector Luca Achim). De asemenea, in fiecare zi au avut loc cate 2 vernisaje ale unor cunoscuti fotografi, cum ar fi: Florin Ghioca, Vlad Eftenie, Anca Cernoschi, Radu Carnaru, Andrei Zincenco, Cristina Tinta, Cristian Calen, Cosmin Somesan. Evenimentul a avut ecouri atât în cele mai importante cotidiene naționale cât şi în ziare locale şi reviste de specialitate. De asemenea, feedback-ul a fost foarte puternic în mediul on-line (bloguri, reţele de socializare etc). In luna noiembrie, in Bucuresti, a avut loc un vernisaj al castigatorilor concursurilor de fotografie din Vama Veche, eveniment la care au participat circa 100 de persoane.