Vama sub Lumini de Oscar 2013

Vama Sub Lumini de Oscar 2013 a venit cu mai multe noutati, ca urmare fireasca a dezvoltarii din fiecare an. Printre acestea se numara cresterea numarului de workshopuri, prezentari de fotografie si vernisaje de fotografie, introducerea proiectiilor de film dedicate publicului larg si marirea numarului de evenimente conexe (concerte).

La modulul de fotografie temele workshopurilor au fost: Low light Photography (lector Cosmin Somesan), fotografie industriala (lector Marek Czarnecki), Fotografie urbana (lector Vlad Eftenie), fotografie de nunta (lector Marian Sterea), Fashion Photography (lector Bogdan Nastase), Fotografie de avioane (lector Andrei Zincenco), Nude photography (lector Cristian Crisbasan), fotografie de mancare (Lector Catalin Savulescu), Tehnica fotografica (lectori Ctalin Savulescu si Cosmin Somesan), editare (lector Luca Achim). Ca in fiecare an, si in 2013, au avut loc zilnic o serie de vernisaje sustinute atat de fotografi consacrati cat si de fotografi aflati la inceput de drum, dar fata de anii precedenti numarul vernisajelor s- a dublat. Printre cei care au expus s-au aflat: Aurel Mihailopol (expozitie in memoria), Michail Moscholios (Grecia), Marek Czarnecki (Polonia), Andrei Weingold, Nida Nuri, Marian Sterea, Andrei Apostol, Alecsandra Radoi, Raluca Barsan, Irina si Sorin Bejenaru, Victoria Balaban (Rep. Moldova), Korpan Pasha, Catalin Savulescu si Bogdan Filipeanu.

Printre seminariile sustinute de invitatii romani si straini s-au gasit urmatoarele teme: Fotojurnalismul in zonele de conflict (Florin Ghioca), Cartier Bresson – 10 lessons to learn…and/or ignore as outdated (Michail Moscholios), Digigraphia (Marek Czarnecki), Fotograful-Amator,profesionist sau artist (Nicolae Cosniceru), Cum sa fii (un fotograf) mai bun (Cristina Costieanu),Copyright-ul in artele vizuale (Radu Bozoncea) si Branding pentru fotografi (Raluca Bogdan).

Printre filmele destinate publicului larg care au fost proiectate pe perioada festivalului, enumeram importante productii romanesti de lung metraj cum ar fi Toti copii Domnului, Visul lui Adalbert, Nunt in Basarabia, scurt-metraj premiate international ca Twelve (Portugalia), 006.A beginning (Spania), Himself he cooks (Belgia), I a slave (Marea Britanie) sau documentarele National Geographic Channel Marile Migratii, Asasinarea lui Lincoln si seria Megauzine.

Respectand evolutia din primii ani, si in 2013 numarul participantilor a crescut, in cele 10 zile de festival avand peste 300 de persoane inscrise la cursuri dar si peste 3000 de turisti care au participat la vizionarea expozitiilor si a filmelor

De asemenea, au avut loc doua manifestari „After VSLO” in Bucuresti si Alba Iulia, unde au fost expuse fotografiile castigatoare la festival si au fost proiectate filmele de scurt-metrajrealizate in cadrul modulului de film.