Vama sub Lumini de Oscar 2014

Editia din 2015 a festivalului Vama sub Lumini de Oscar, una aniversara (a V-a) a fost incununarea eforturilor din anii precedenti, avand cel mai mare succes atat in randul cursantilor cat si al turistilor si al reprezentantilor media. Numarul de workshopuri de fotografie si seminarii a fost aproape dublat fata de anii precedenti, numarul de locatii partenere VSLO s-a dublat si el, au aparut cursurile de pictura, piesele de teatru, iar proiectiile de filme au fost facute in doua locatii, dintre care una pe plaja (pentru a facilita participarea a cat mai multor persoane aflate in Vama Veche). De asemenea, VSLO 2014 a beneficiat de un numar crescut de lectori din strainatate, fapt care a dus la aparitia mai multor cursanti straini.

La modulul de fotografie temele workshopurilor au fost: Real People, Real fashion (Lectori Bogdan Nastase/SUA si Cristian Crisbasan/RO), Fotografie de sport extrem (Lector Mihai Stetcu/RO), Fotografie de bijuterii (lector Angel Penchev/Bulgaria), Fotojurnalism (lector Olav Urdahl/Norvegia), Macrofotografie (Lector Catalin Savulescu/RO), fotografie de masini (lector Nicolae Cosniceru), Fotografie esentiala (Michail Moscholios/Grecia), Fotografie sociala si documentara (lector Ahmad Kavousian/Portugalia), Fotografie de noapte (lector Cosmin Somesan), Editare de imagine (lector Luca Achim), Voyeur (lector Cristian Crisbasan).

Seminariile oferite participantilor au avut teme diverse ca: Fotografia de nunta (Marian Sterea), Costruirea comunitatii prin fotografie (Mirele Momanu), Negociere si vanzare (Nicolae Cosniceru), O vara alaturi de prigorii (Doina Russu), Cum sa-ti protejezi fotografiile si drepturile de autor (Radu Bozocea), Dreptul la exceptie (Cristian Crisbasan), Cele 7 pacate ale fotografului (Cristina Costieanu), Little wind stories (Octavian Balea), Cum sa organizezi prima expozitie de fotografie (Ahmad Kavousian), Proiect arheologic (Marek Czarnecki).

Pentru vernisaje au fost alesi atat fotografi debutanti ca Marius Enache, Cristiana Apostol, Ciprian Mihai, Alexandra Radu, Critina Venedict, Raluca Barsan, Alexandra Crisbasan si Delia Herman cat si fotografi cunoscuti pe plan intern si international ca Mihai Stetcu, Nicolae Cosniceru, Ahmad Kavousian, Octavian Balea si Olav Urdahl.

Pentru partea de productie de film, lectorii care i-au indrumat pe cursanti au fost: Thomas Diseth (DoP din Norvegia, castigator al unui premiu Emmy), Veaceslav Cebotari (DoP din Rep. Moldova), Eduard Schneider( Producator), Bogdan Petrascu (Editor), Catalin Cadan (Producator) si Victor Popa (Editor).

Pentru proiectiile de film au fost alese atat filme de scurt si lung metraj ale unor tineri regizori romani cat si filme realizate de cunoscuti realizatori (cum ar fi documentarele realizate de Carmen Avram din seria „In premiera”). Printre filmele difuzate enumeram Love Bus, Drift, Nunta in Basarbia, retrospectiva Anim’Est si documentarele marca „In Premiera”: Viata ca un roman, Sfintii inchisorilor, Iertand gresitilor nostri, Lungul drum spre casa (film nominalizat in 2014 la premiile Emmy), Romanul de pe Marte etc

In ceea ce priveste teatrul, Vama sub Lumini de Oscar a inclus in program doua piese de teatru: Iubitafizica (dupa cartea scrisa de Iulian Tanase) si O zi de vara (piesa jucata de proaspat absolventi ai facultatii de teatru).

Si concertele au avut un loc important in cadrul VSLO 2014, in cele 10 zile participantii la festival bucurandu-se de nu mai putin de 10 trupe, in doua locatii diferite: Basska (reggae), JazzyBirds (jazz), Tiptil (Jazz-rock), Bosquito (rock), Alina Manole (folk), The Brad Pits (rock), Timpuri Noi (rock), Harsca Veronica (jazz), The Sorted Session (irish music) si Folk Frate! (folk).

Editia din 2014 a avut cel mai mare numar de cursanti (peste 350) si de participanti (peste 8000) si cele mai multe aparitii in presa scrisa, on-line si televiziune.

De asemenea, au avut loc doua manifestari „After VSLO” in Bucuresti si Alba Iulia, unde au fost expuse fotografiile castigatoare la festival si au fost proiectate filmele de scurt-metrajrealizate in cadrul modulului de film.